Dieta Dukana Strona Główna Dieta Dukana
Wszystko o diecie Dukana

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Reklama

Poprzedni temat «» Następny temat
Otręby
Autor Wiadomość
efcia 

Wysłany: 2009-11-21, 16:24   Otręby

Czy zamiast owsianych można używać orkiszowych?

mozaika 

Wysłany: 2009-11-23, 14:36   

Kiedyś pan w piekarni tłumaczył mi, że chleb orkiszowy jest dużo zdrowszy (ale niestey droższy) niż zwykły pszenny. Bo to jakieś lepsze zboże czy coś tam. Nie pamiętam dokładnie ale zostało mi w głowie, że to coś dobrego. Nie wiem, jak to się ma do otrąb. Myślę, że najlepiej porównać skład tzn proporcje białka, węgli i tłuszczu.

alems 

Wysłany: 2009-11-30, 01:15   

ja dopiero na tej diecie dowiedziałam się co to są otręby owsiane. Smakują super, jak owsianka a pęcznieją w nieskończoność i tym samym świetnie sycą. Do tej pory używałam pszennych, ale one nijak sie mają do tych owsianych. Spróbuj tych zalecanych najpierw, a później będziemy testować wynalazki ;-)

ewwffka 

Wysłany: 2009-12-03, 13:41   

a jakie ilosci jesc tych otrebow i czy to koniecznie bo ja nigdy za takimi specjalami nie przepadalam ale jak trza to trza i moze przelkne na sile jak lekarstwo :-/

alems 

Wysłany: 2009-12-03, 14:58   

ja sobie ważę 40 gr ale to są 3 duże łyżki albo 6 małych i zalewam gorącym mlekiem odtłuszczonym. Trzeba poczekać chwilę i zrobi się taka fajna papka. Moja córcia, która ma długie zęby na wszelkie moje wynalazki dorzuca 1 tableteczkę słodziku i mówi, że nawet całkiek znośne. Ja lubię owsiankę, więc już wieczorem nie mogę sie doczekać rana :-D

ANKARE
Gość
Wysłany: 2009-12-03, 18:53   

Witam! Czy ktoś słyszał może coś o możliwych efektach ubocznych diety? Od trzech dni po jedzeniu piecze mnie twarz - mam wypieki, nigdy wcześniej mi się to nie zdarzało. CZy może to być od tego sposobu odżywiania?

alems 

Wysłany: 2009-12-03, 23:16   

czytam o różnego rodzaju dietach wysokobiałkowych i doczytuję się samych pozytywnych komentarzy. Taka reakcja ja Twoja moze być spowodowana nadwrażliwością na któreś z białek, którego zaczełaś dostarczac do organizmu więcej niż zwykle. Białka bardzo często wywołują alergię. Ja też odczuwam taki świąd od kilku dni, zwłaszcza wieczorem. Takie powierzchowne swędzenie jakby wywołane jakąś sztuczną, syntetyczną dzianiną. Szczególnie przedramiona, ale nie jestem pewna czy wiązać to z dietą.
Jest jakis produkt, którego normalnie prawie nie jadasz, a w związku z dietą spożywasz go w duzej ilości?? np. jajka, jakiś rodzaj ryby, owoce morza...
a może to tylko ogrzewanie podkręcili i jest Ci po prostu za gorąco ;-)

Plantacja 

Wysłany: 2009-12-03, 23:27   

Tez bym obstawiala jakas alergie białkowa, ale mysle, ze na razie nie masz sie czym martwic. Stosuj diete i obserwuj swoje reakcje, jezeli przez najblizszych pare dni dolegliwosci sie poglebią - lepiej zglos sie do lekarza... Calkiem mozliwe, ze organizm sie po prostu przyzwyczaja do nowej diety i ze pojutrze juz nie bedziesz pamietac o tych wypiekach. Trzymam kciuki;)

Iwona13

Wysłany: 2009-12-04, 09:08   

Otręby są OBOWIAZKOWE od pierwszego dnia do konca życia ;)

ja jem w postaci placka rano swietnie zastepuje pieczywo ;)

alems 

Wysłany: 2009-12-04, 09:46   

...i świetnie zapycha... ;-)

magdusia
Gość
Wysłany: 2009-12-04, 16:23   ile????

Dziewczyny, te otreby dla mnie sa swietne i moglabym je w formie placuszkow jesc non stop:) pytam: Ile maxymalnei mozna dziennie tych placuszkow. ??? oczywiscie jem z umiarem ale zastanawiam sie ile mozna ich zjesc.
dziekuje za odpowiedz!

Plantacja 

Wysłany: 2009-12-04, 18:47   

Tez uwielbiam otreby. Sniadanie stało się moim ulubionym posiłkiem dnia;). A co do ilosci - niestety 2 lyzki owsianych i 1 pszennych dziennie - czyli jedynie jeden wiekszy lub dwa mniejsze placki.

Iwona13

Wysłany: 2009-12-05, 09:21   

Dokładnie tak jak plantacja mówi . Nie wiecej bo one zawierają weglowodany i przerwalibyśmy stan ketozy uzyskiwany na bialkach ;)

Mon

Wysłany: 2009-12-06, 19:24   Re: Otręby

efcia napisał/a:
Czy zamiast owsianych można używać orkiszowych?

wracając do pierwszego pytania: nie! orkiszowe to lepsza odmiana pszennych. a Dukanie stosuje się owsiane i pszenne, z przewagą owsianych.

ja też używam orkiszowych zamiast pszennych, bo orkisz to w skrócie mówiąc nieprzetworzona pszenica, zdrowsza, trudniej przyswajalna (czyli nie biały szajs ;)

ANKARE

Wysłany: 2009-12-06, 21:08   

Wypieki na twarzy ustąpiły, mam nadzieję, że na stałe. W zasadzie nie jadłam niczego, czego bym dotychczas nie dostarczała mojemu organizmowi. Ceszę się, że to nie alergia na dietę bo efekty są juz widoczne... chociaż jeszcze sporo zostało do zrobienia (zrzucenia), Dziękuję i pozdrawiam:)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi